ЖАДНАТА МОНАХИНЯ

 

                                                              Може би четат рецептата😌

     Защо се казва така? Не зная и не намерих. Завъртяха ми се доста асоциации, но си остават за мен.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
4 яйца + 3 жълтъка
1 ванилия
1 бакпулвер (едно време 1 ч.л. лимонтозу + 1 ч.л. сода)

Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата, жълтъците и захарта на бързи обороти до пухкава пяна. Добавете брашното смесено с бакпулвера лъжичка по лъжичка на по слаби обороти. Добавете ванилията и разбийте още минутка. Тавичка с диаметър 24 -25 см. застелена с хартия за печене. Излейте сместа и печете 30 -35 минути. Изключете фурната но не отваряйте фурната още 10 минути за да не спадне блата. Извадете охладете, обърнете в поднос, отлепете хартията

Надупчете в дръжката на лъжица 30 - 40 пъти.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
1 ч.ч. вода
  1 ч.ч. захар
  4 с.л. какао
  250 г масло
30 мл. коняк или ликьор

В тенджерка излейте водата, захарта и добавете какаото. Изчакайте да поври 4, 5 минути. Добавете алкохола и маслото бъркайте докато се разтопи маслото и отстранете от котлона. Оставете да се охлади и залейте надупчения блата.



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
3 белтъка
6 с.л. захар
1 с.л. лимонов сок
Разбийте белтъците заедно със захарта на високи обороти, когато започне сместа да побелява, добавете лимоновия сок без да спирате миксера. Разбивате до образуване на връхчета.

Нанесете върху тортата. Ако желаете оставете гладка глазурата, а ако желаете с опакото на лъжица направете връхчета.


Лека, сочна и бих казала бърза торта.  

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари