ПЕРСИЙСКИ БАНИЧКИ САМОСА
Прясна мая - 1/8 част от кубчето се разтваря в 125 мл топло прясно мляко и 1 ч.л сол и се оставя за 10-тина минутки да се навдигне. В 250 гр брашно се прави кладенче и в него се изсипва готовата мая, добавят се1 ч.л бакпулвер, 1 ч.л захар и 4 с.л зехтин. Омесва се меко нелепнещо тесто, може и в хлебопекарна за 1/2 час. Оставя се да втаса 1/2 час в найлонова торбичка, завито с малка покривчица.
Докато втасва тестото се приготвя плънката.
Необходими са:
2 връзки спанак, може пресен, който предварително да бланширате и нарежете. Аз си бях замразила през лятото и използвах замразен.
3-4 стръкчета пресен лук или 1 малка глава сух
3-4 см корен джинджифил, настърган на пластмасово ренде
3-4 скилидки чесън, смачкан на преса или нарязан много на ситно
1/2 ч.л семена от кимион
250 гр сирене Фета
1 ч.л лют червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
сол на вкус
Задушава се лука, чесъна, джинджифила, червения пипер и кимиона в зехтин за 3-4 мин. Добавя се спанака, ако е пресен - за 2-3 мин. ако е замразен за 10-тина. Отмества се от огъня. Добавя сиренето, черния пипер и солта. Оставя се да се охлади. Разделя се плънката на 10 равни части.
Втасалото тесто се тегли на везна и се разделя на 10 равни топки. При мен тежеше 410 гр и аз го разделих на 10 топки по 41 грама. Оформят се добре топчиците и отново се прибират на топло да втасат още 1/2 час.
Когато отново е готово тестото се взема 1 топчица и с помощта на брашно се разточва на тънко кръгче с диаметър около 22-23 см.
В средата на кръгчето се слага 1/10 част от плънката.
Вдигат се крайчетата на кръгчето, така че пюрето да остане на дъното. С едната ръка държим пюрето, с другата ръка усукваме получената торбичка, така че да се затвори, пускаме крайчетата и ги нагласяваме като къдрици върху торбичката, подпъхваме ги отдолу, за да се скрият.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.