ЯЙЦА ПО ВЪРБОВСКИ

 

Родът на моя съпруг е от село Върбовка, Велико Търново. Ударението в името на селото е на буквата О.

Там имат интересен начин на приготвяне на яйца.

Запържва се в повечко мазнина 1 голяма глава лук, малко, само до поомекване. Обелват се 2-3 домата, нарязват се на ситно и се добавят към лука. Ако случайно ви се намира печена, белена чушка, може да добавите една, но тя не е задължителна към тази рецепта. Просто с нея става още по-интересно!

И така лука и домата се готвят на бавен огън докато се изпари водата на домата и ястието остане на мазнина. Чукват се по 1 яйце на човек и се поставят внимателно в съда.

Поливат се със сос от ястието, обръщат се внимателно с помощта на лъжица. Готвят се докато белтъка побелее и се втвърди, а жълтъка все още малко помръдва и не е съвсем твърд.

Сервира се и се похапва топло.

О, това е забележително откритие! 

Съвсем обикновени продукти, а колко е вкусно само!

Непременно опитайте и вие!



Бени

 

Коментари