ПЪРЖЕН ЧЕРНОКОП

                                                                         

                                                  За нас, тази рецепта приготви Пенко Лазаров!👍😊

Леферът, наричан още чернокоп или гофан е хищна морка риба, единствен представител на семейсто Леферови.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
4 рибки чернокоп
сол
зехтин
1 лимон
За гарнитура прясна салата или зеленчуци на пара.


Ето какво разказа за тази риба:
Преди няколко години съседи ме попитаха дали имам място във фризера за 2-3 дни за две торби с риба. Съхраних рибите. След няколко дни те ми донесоха няколко рибки за благодарност за свършената услуга. Дори не знаех каква е рибата! Помислих си: "Сега ще си я споделим с котката на обяд" И ги изпържих.

Стори ми се, че това е най-вкусната риба, която бях ял през живота си! Попитах за името. От тогава пърженият чернокоп ми е фаворит сред рибите!

Нищо особено при приготвянето.
Размразявам, почиствам вътрешностите, разрязвам на две.
Пържа в предварително загрят зехтин за няколко минути първо от страната на кожата, след това и от другата, до леко зачервяване. След изпържване посолявам малко, но само от едната страна на рибката.
 
Гарнирам с туршия, кисели краставички през зимата.
Поднасям с прясна салата и лимон през другото време. 
Също със задушени на пара зеленчуци и лимон.
Ами... все е вкусна! :)
Пробвайте!
Приятен апетит!

***

А какъв букет от билки за чай ни беше донесъл Пенко. Грижовно събирани през годината и изсушени. Който не пиеше чай - пропи.

Тази снимка е закачка, защото в морската къщата, в  която бяхме отседнали 3 дни нямаше цедка. И на море като на море, чудесна работа свърши кепчето за рибки 😄

Добър апетит от Пенко!

Коментари