ПЕРСИЙКИ ТАРТ С ШАМФЪСТЪК, БАДЕМИ И РОЗИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
220 г. брашно + допълнително ако е нужно за омесване
100 г. масло, студено на кубчета
1 жълтък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:
Пресейте брашното, щипка сол. Разбъркайте и започнете да добавяте студеното масло на парченца, докато се получат трохи. Добавете жълтъка и отново омесете. Завийте готовото тесто в стреч фолио и оставете в хладилника за един час.
Включете фурната на 180 градуса. Извадете и разточете тестото по-голям от диаметъра на формата, за да се получи борд. Надупчете го с вилица и го сложете във фурната за 20-25 минути - до златисто кафяв цвят.
280 г. шамфъстък
180 г. белени бадеми (направих грешка, като оставих бадемите небелени, така изгубих онзи невероятен зелен цвят на шамфъстъка)
150 г. захар
от 3 шушулки семена кардамон
130 мл. пресен портокалов сок( най-напред настържете кората и след това изцедете сока)
6 жълтъка - два оставете за намазване
настъргана кора на един портокал
20 мл. портокалов ликьор
тава 23 см. диаметър, с падащо дъно
Разбийте ядките, захарта и кардамона в блендер, докато станат фини. Тогава добавете сока от портокала и настърганата кора от портокала. Разбъркайте отново, добавете жълтъците и ликьора. Разбъркайте още минута.
Извадете и охладете блата.
Поднесете с каймак, ядливи рози и чай от рози.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.