ПЕРСИЙКИ ТАРТ С ШАМФЪСТЪК, БАДЕМИ И РОЗИ

Този десерт е сензационен!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

220 г. брашно + допълнително ако е нужно за омесване

100 г. масло, студено на кубчета

1 жълтък

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:

Пресейте брашното, щипка сол. Разбъркайте и започнете да добавяте студеното масло на парченца, докато се получат трохи. Добавете жълтъка и отново омесете. Завийте готовото тесто в стреч фолио и оставете в хладилника за един час.

Включете фурната на 180 градуса. Извадете и разточете тестото по-голям от диаметъра на формата, за да се получи борд. Надупчете го с вилица и го сложете във фурната за 20-25 минути - до златисто кафяв цвят. 

Разточете го между два листа хартия за печене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:

280 г. шамфъстък

180 г. белени бадеми (направих грешка, като оставих бадемите небелени, така изгубих онзи невероятен зелен цвят на шамфъстъка)

150 г. захар

от 3 шушулки семена кардамон

130 мл. пресен портокалов сок( най-напред настържете кората и след това изцедете сока)

6 жълтъка - два оставете за намазване

настъргана кора на един портокал

20 мл. портокалов ликьор

тава 23 см. диаметър, с падащо дъно


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА:

Разбийте ядките, захарта и кардамона в блендер, докато станат фини. Тогава добавете сока от портокала и настърганата кора от портокала. Разбъркайте отново, добавете жълтъците и ликьора. Разбъркайте още минута.

Извадете и охладете блата.

Разстелете пълнежа, сложете във фурната за 15 минути. Извадете и намажете с четка разбъркания жълтък.
Отново сложете във фурната за 10 минути.
Преди да го разрежете, охладете напълно.

Поднесете с каймак, ядливи рози и чай от рози.



БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари