ОРИЗ НА ПЕРСИЙСКИЯ ШАХ

Тази иранска рецепта наистина е достойна за трапезата на самите шахове. 
Такъв ориз се сервира на сватбите в Иран.
 
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 ч.ч. ориз басмати
3 моркова
50 г. стафиди
1 портокал
1 глава лук
1/2 ч.ч. шамфъстък
1 с.л. канела(аз я пропуснах)
1 с.л. смлян кардамон 
1/2 ч.л. шафран
100 г. масло
3 с.л. кисело мляко
сол на вкус
1 нар


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте портокала, обелете кората и нарязаните на фини кръгчета моркови и ги сложете в тенджерка с вода и лъжица захар за 10 минути. Отцедете водата, нарежете на фини лентички част от кората и оставете настрана. Ориза го изплакнете докато водата стане бистра. Сварете го до полуготовност, около 7, 8 минути. Добавете морковите и част от нарязаната портокалова кора и подправките и стафидите.
Разделете сместа на две части. В едната добавете киселото мляко и разбъркайте.
На дъното на съда в който ще довършите ястието сложете 50 г. масло и го разтопете. 
Разделете сместа с киселото мляко на 3, без млякото също на 3.
Сложете на дъното с разтопеното масло първо една част от сместа с кисело мляко, загладете, след това ориза без киселото мляко, отново загладете. Повтаряме операциите още два пъти. Нарежете 50 грама масло на кубчета. Излейте половин чаена чаша вода. Затворете плътно с алуминиево фолио и сложете във фурната за 40 минути.

Обелете една глава лук, нарежете го на полумесеци и го изпържете. Пригответе си зрънцата от един нар. И нарежете шамфъстъка.(заместих го с орехи, защото цялото количество което имах отиде за персийския ми тарт)
Тук има един много тънък момент, това е онази коричка която трябваше да се образува на дъното, тя трябва да е плътна и златиста. Тъй като за пръв път правя тази рецепта, ме достраша за времето и извадих на 30-тата минута, коричката точно беше започнала да се образува. 
Извадете ястието, изчакайте няколко минути да се охлади. Вземете поднос, махнете фолиото, вижте ориза дали се е отлепил от стените на съда. Сложете подноса върху съда и обърнете.
Това не са мои снимки, исках да ви покажа как трябва да изглежда ястието.
Тази част от ориза се нарича Тахдиг. Така трябва да изглежда готовото ястие когато се обърне. Коричката може да я отделите и да я разчупите и сервирате отделно. А може и така да поднесете ястието, като отгоре добавите изпържения лук, ядките и зрънцата нар.
                 Семейството ми беше много изненадано и многооо доволно от това ястие😊
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари