ДОМАШЕН БАХУР
Нарязват се на ситно 3 свински сърца, добре измити. Тегло около 1,300 кг.
Нарязва се на ситно 1 свински бял дроб, добре измит и изкиснат в студена вода. тегло около 1,400 кг.
Нарязва се, на малко по-едри парчета от дроба и сърцата, около 1,800 кг свински врат.
Дебели свински черва 0,900 - 1 кг се измиват добре на течаща вода. Заливат се с малко оцет - да ги покрие леко, посипват се с 1-2 с.л сода за хляб. Оставят се за 5 мин да поседят, после се измиват.
Повтаря се още веднъж процедурата с оцета и содата. Да поседят и пак да се измият.
С ръце се обръщат на обратно, т.е вътрешното да стане външно. Повтаря се два пъти процедурата с оцета и содата. Обръщат се отново на лице.
Единият край на първото черво се завързва с много здрав конец. С помощта на лъжица или с ръце започват да се пълнят с плънката. Плътно се пълнят! Завързва се и вторият край. По същият начин всички черва, независимо от дължината им.
Напълненият бахур се подрежда върху дъното на голяма тенджера, върху лозови клонки или голям капак от тенджера или тава, която почти да покрие дъното.
Налива се студена вода, да покрие бахура 1-2 пръста. Затиска се отгоре с тава или капак и тежест върху него. Добавят се 2 с.л сол във водата.
Вари се на умерен огън, препенва се прецизно. След около 1 1/2 - 2 часа е готов. Но може по някое време да се извади парченце и да се опита дали е сварено месото.
Насладете се на тази стара рецепта, от времето на баба ми и дядо ми, когато колеха прасето на двора през зимата :)
Е, сещате се, че тогава слагаха само 1 сърце, но сега можем да си позволим лукса да сложим три :)
Приятен апетит!
Бени
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.