НАХУТ СЪС СПАНАК
Нахута 1 ч.ч се накисва от предната вечер.
Преди да започне да се готви ястието излива се старата вода от нахута, налива се нова и се оставя да ври на бавен огън, почти до разваряване. Отсипва се водата от готовия нахут, но не се изхвърля. Към отцедения нахут се добавя сока от 1 малък лимон.
Две връзки спанак се бланшират и нарязват на ситно. Аз си бях замразила спанак през лятото и използвах него при приготвянето на тази рецепта.
Наливаме 3-4 с.л зехтин при нахута, добавяме и готовия спанак. Наливаме малка част от водата, която отделихме. Съвсем малко, може би около 50 мл. Аз налях повечко и посли се наложи да отливам.
Задушаваме на бавен огън за 2-3 минути ако е пресен спанака или 10-тина минути, ако е замразен.
Отнемаме от огъня и добавяме подправките:
1 ч.л сумак
1/2 ч.л куркума
1/2 ч.л червен пипер лют
1/2 ч.л сминдух
сол на вкус
Важно е подправките да се добавят след сваляне от огъня, защото в противен случай се губи голяма част от аромата им.
Добре дошли в Персия! :)
Бени
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.