ПРАСКОВИ

Олеле!!!! Толкова са вкусни, че не можеш да се спреш когато започнеш да ги ядеш. Наистина спомените ми са останали верни, че това са едни от най- най- най-вкусните сладки от нашето детство. Започнах издирването на рецептата първо в Интернет, след това се сетих, че имам страхотна книга от детските си години за сладкиши и там намерих рецептата, която реших да използвам. Когато стигнах до крема, обаче се оказа, че има само описание за него, а всъщност количествата липсват, да някак си нормално за едно време, пък и все пак то ако на мен не се случи... няма да съм аз. И така направих тестото от любимата си книжка и започнах да търся начин да приготвя плънката, тогава се сетих, че съм мяркала тази рецепта в старата тетрадка на "мама" и да, тя наистина беше там, чакайки грижливо написана. Съжалих, че не се сетих да проверя първо в тетрадката, за да изпълня цялата рецепта както си му е реда, но това ще направя следващия път непременно. И така представям ви моята леко скалъпена от тук, от там рецепта за праскови (не прасковки, защото станаха толкова огромни, че се наложи да ги консумираме с прибори за плодове 😂)

ПРОДУКТИ
за тестото:

4 яйца
250 г кисело мляко
120 г пудра захар
200 мл олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. амонячна сода
700 г брашно + 100 г за оформяне на сладките
2 ч.л. ванилия

за плънката:
100 г масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи (които аз пропуснах заради сина ми, който не ги обича, но вярвам с тях вкуса ще е още по-невероятен)

за довършване:
мармалад за слепване (аз използвах мармалад от сливи)
сок от 1 глава червено цвекло за оцветяване
захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват със захарта докато се сгъстят. В киселото мляко се разтваря содата бикарбонат и амонячната сода и се оставя сместа леко да шупне, след това се прибавя към яйцата като бавно разбъркваме. Добавяме брашното лъжица по лъжица и накрая прибавяме ванилията. Разбъркваме добре. 
Лепкавото тесто напудряме с брашно, покриваме с фолио и оставяме да престои около час. Тъй като не пишеше къде точно трябва да стои, аз го сложих в хладилника на най-долния рафт. След около час извадете от купата тестото с помощта на шпатула върху добре набрашнена повърхност и с набрашнени ръце оформете топчета с диаметър около 3,5-4 см. Тъй като в рецептата пишеше с големината на орех, а моите орехи са едрички явно, първата партида от сладките ми станаха доста огромни, тъй като бухват при печенето. За да избегнете напукването по време на изпичането, което после ще създаде проблем при издълбаването на сладките трябва да оформите гладки топчета. Така или иначе моите се понапукаха, но всичко си стана както трябва след това, трябва да се внимава малко повече при издълбаването.
Печем при 200 г докато се зачервят. Оставяме ги леко да изстинат и с помощта на остра малка лъжичка издълбаваме всяка сладко от към дъното. Трохите запазваме, тъй като ще са ни необходими за крема.
За крема разтопяваме маслото и го смесваме с пудрата захар. Трохите смиламе в кухненски робот и към тях добавяме маслото с разтворената захар. Получава се ронлив крем.
Напълваме всяка курабийка и ги слепваме две по две със сладкото от сливи.
Тъй като изобщо не съм ОК със сладкарските бои, реших, че ще си намеря алтернативен начин, за да накарам моите праскови да узреят.
Настъргах една глава червено цвекло на ситно ренде и изстисках сока.

Всяка прасковка потопих от двете страни и веднага след това овалях в захар. И готово вече имам червени вкусни прасковки =)

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари