ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ

 


Боба се накисва от предната вечер за поне 10-12 часа. Излива се водата, в която е бил накиснат, налива се топла вода и се оставя на бавен огън да се свари за около час. Малко преди да се свари се добавят сухи подправки - чубрица, джоджен, целина, праз, лук, моркови, пащърнак, магданоз или поне по-голямата част от всички до тук изброени. След сваряване - соли се на вкус.

Необходими са 10-12 печени, белени чушки или може и сушени, които предварително са накиснати в топла вода.

В тиган се запържват 1 голяма или 2 малки глави лук, на среден огън, да поомекне, но да не прегори. Слага се 1 с.л червен пипер, разбърква се добре и се отмества от огъня. Добавя се свареният и отцеден от водата боб. Разбърква се и се оставя да поизстине.


Всъщност тук може да се направи една малка хитрост! Вади се с решетеста лъжица толкова боб, колкото трябва, за да се напълнят чушките, а останалия боб може да се хапне като бобена чорба. Добавя се само лъжичка от запържения лук и готово. Супер вкусно е!


Предварително подготвените чушки се вземат една по една и внимателно с малка чаена лъжичка се пълнят с боб. Нареждат се в малка тавичка и се запичат на 180 градуса до леко зачервяване. 


Това е най-често готвеното ястие за Бъдни вечер! :)
Да ви е вкусно!

Бени


Коментари