НАХУТ С ЛУК И РОЗМАРИН НА ФУРНА


100 г сух нахут се накисва във вода за една нощ. На следващият ден се измива и се сварява за 1 час в нова вода в тенджера под налягане. 


В тиган с мазнина се запържват 4 големи глави лук нарязани на полумесеци. Пържи се на умерен огън докато лука омекне и порозовее, разбърква се често, за да не прегори.




     Свареният нахут без водата се изсипва в тавичка. Върху него се слага запърженият лук. Добавят се 2 стръка розмарин, 4 дафинови листа, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се всичко. Налива се от водата, в която е врял нахута, малко над нивото на продуктите. Полива се 3-4 с.л мазнина и се оставя да ври във фурна на 180 градуса, докато почти изври водата. Приблизително около 1 час.  



     Яденето е изключително семпло, но много ароматно и много вкусно!       
       
    Бени


Б

Коментари