СОДЕНА ПИТКА

 




След много неуспешни опити за содена питка това е първата ми успешна рецепта!

Замесих 3 ч.ч пресято брашно с 1 и 1/2 ч.ч газирана вода. Добавих 1 ч.л равна сол, 1 с.л равна захар и 1 ч.л с връх сода. Добавих и малко семена - сусам, мак, смляно ленено семе и слънчоглед - общо 1 малка шепичка
Тестото стана меко и почти нелепнещо. Ако се налага добавете още мъничко брашънце.
Ако питката е за Бъдни вечер сложете монета, обвита в хартия за печене.
Омесих на топка и поставих в тава с хартия за печене. Поръсих с малко брашно. С нож направих дълбоки разрези и посипах с ленено семе и сусам. Оставих го да си почине на топло 10-тина минути.
Пекох в предварително загрята фурна на 220 градуса за 10 -15 мин, а след това на 190 градуса още 25 - 30 мин.



След като се изпече напръсках леко с вода и завих с кърпа да си почине за 10-тина минути.

Бени

Коментари