ПОСТНИ САРМИ С ГЪБИ
В тенджера с мазнина се запържват 2 големи глави лук, нарязани на малки квадратчета.
След около 2-3 минути се поръсва 1/2 с.л червен пипер и се добавят 300 гр гъби, нарязани на много ситно.
Похлюпва се тенджерата и се оставят лука и гъбите да се задушат и поомекнат. Тогава се добавя 1 ч.ч измит ориз, разбърква се и се пържи докато зрънцата му започнат да стават прозрачни.
Налива се 1 1/2 ч.ч гореща вода и отново се похлюпва тенджерата и се оставя на бавен огън докато водата изври. Посолява се на вкус и се подправя с 1 с.л джоджен сух, стрит.
В предварително подготвените лозови листа с помощта на чаена лъжичка се слага от готовата оризова смес. Завиват се листата около сместа - отгоре, от ляво, от дясно и накрая отдолу на малко рулце, така че ориза да не се вижда от никъде и да не изпада.
Завитите сарми се нареждат в тенджера, на дъното на която има обърната с дъното нагоре плоска чиния. Нареждат се внимателно, да не се развият, близо една до друга.
Налива се топла, но не гореща вода на нивото на сармите. Водата се посолява на вкус, като сармите.Отгоре се затискат с друга плоска чиния.
Загрява се ястието докато започне да ври и се намалява котлона на много ниска степен. При мен от 9 възможни на 2. Вари се така, докато се свари ориза.
Водата се отлива внимателно. Сармите се вадят една по една в подходящ съд.
Насладте се на това обикновено ястие с приятен леко киселичък от лозовите листа вкус!
Много са вкусни с кисело мляко!
По желание пригответе за Бъдни вечер!
Да ви е вкусно!
Бени
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.