КАРТОФЕНИ ПАЛАЧИНКИ - "Сенки в Рая" на Ерих Мария Ремарк

Ерих Мария Ремарк е един от любимите ми автори. Изчела съм почти всичко от него и след толкова време романите вече ми се сливат и остава само емоционалното впечатление от тях и....картофените палачинки. Положих усилия да открия в коя точно книга толкова ме впечатли описанието за тях, че станах и си приготвих едни, за да вкуся емоцията, е не успях, но това не е съвсем отчайващо, тъй като картофите и палачинките са почти навсякъде в произведенията му.
Ремарк с териера си Били
Ремарк е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Северна Германия, в работническо семейство и е кръстен Ерих Паул Ремарк (в литературната си дейност използва псевдонима Ерих Мария Ремарк – Мария е фамилното име на майка му). Първите си литературни опити прави още шестнадесетгодишен – пише няколко есета, стихотворения и началото на роман, бъдещия „Мансардата на бляновете“ („Die Traumbude“).
В разгара на Първата световна война Ремарк навършва 18 години и е мобилизиран в армията. На 12 юни 1917 година е изпратен на Западния фронт в района на Ам Лангле във Френска Фландрия в състава на Втора гвардейска резервна дивизия, а на 26 юни е прехвърлен в Западна Фландрия в района на Торхаут и Хаутхьолст. На 31 юли е ранен от шрапнел в левия крак, дясната ръка и врата и е прехвърлен във военна болница в Германия, където остава до края на войната.
След края на Първата световна война Ремарк довършва обучението си за учител и от 1 август 1919 година е начален учител в Лоне, от май 1920 година – в Клайн Берсен, а от август същата година – в Нане, днес част от Оснабрюк. По това време завършва романа „Мансардата на бляновете“, който е публикуван през 1920 година. Сред причините по-късно Ремарк да започне да използва средното име Мария и да промени изписването на фамилията си от Remark на Remarque е желанието му да се разграничи от „Мансардата на бляновете“. През ноември 1920 година напуска училището в Нане, слагайки край на учителската си кариера.
През следващите години Ерих Мария Ремарк сменя множество различни професии – библиотекар, търговец, журналист и редактор. През 1924 година написва втория си роман „Гам“, но той не е бил издаден чак до 1998 година (в Германия) – 28 години след смъртта му. Материали за него има в кореспонденцията му с Марлене Дитрих през 1930 година. Първата му платена работа, свързана с писане, е на автор на технически текстове за производителя на автомобилни гуми „Continental“. Като редактор на хановерския рекламен вестник „Echo Continental“ Ремарк пътува из много страни – Италия, Швейцария, България, Турция.

"Печеното и картофените палачинки бяха много вкусни. Разбрах защо заведението е препълнено: вероятно бе единственото по рода си в Ню Йорк. В тоя момент се ненавиждах, че не ми достига чувство за хумор, за да се насладя на създалата се ситуация. Наташа като че ли нищо не забелязваше. Сега тя пожела пудинг с малинов сироп. Не бих се учудил, ако ни предложеше да изпием по чаша кафе със сладкиши в кафене «Хинденбург». Не беше изключено да ми се сърди, задето с тъпотата си съм я вкарал в това положение. Едно бе ясно: тя не излизаше за първи път с Фрейзър и той правеше всичко възможно, за да ми го покаже. А аз пък знаех, че съм за последен път в неговата компания. Нямах желание всеки американец да ми натяква, че би трябвало да съм му благодарен за това, че ми е разрешено да живея в Америка. Бях благодарен на правителството, но не и на Фрейзър, който не си бе помръднал пръста за мен."
Из "Сенки в рая"
ПРОДУКТИ:
6 средно големи картофа
1 глава лук
2 яйца
сол
черен пипер
слънчогледово олио за пърженето
пресен копър за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Настържете картофите и нарежете лука на ситно. Оставете ги в гевгир, за да се отцедят за около 30 минути. Не пренебрегвайте този момент! Преместете картофите и лука в купа и ги смесете с разбърканите яйца, пипера и солта. Размесете добре. В загрята мазнина поставете 1 супена лъжичка от сместа и разстелете. Печете до готовност след това обърнете и от другата страна. Преди сервиране поръсете с прясно нарязан копър.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.