РАЙСКА ЯБЪЛКА



"Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“ /според мен означава божествен дух, но няма да споря с Уикипедия/. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935 – 1940 г. В България се отглежда по Черноморието и градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич. 
Райската ябълка се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс. Повечето от сортовете издържат без повреди при температури до -20 °С. Цъфти късно през пролетта – през май. Дървото достига до 8 – 10 метра височина. Започва да дава плодове на 3 – 4 годишна възраст. Може да имат закръглена, закръглено-сплесната, овална или късо-конусовидна форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава на плода.

В средата на всеки месец ноември има събор на центъра на село Хрищени до Стара Загора по случай Празника на райската ябълка."


Плодовете на райската ябълка имат богат и ценен химичен състав. От микроелементите се съдържат калий (100 милиграма калий на 100 грама плод), магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед. Витамините, които съдържа, са провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е и пектинови вещества. Съдържа също 13 – 19% глюкоза и в състава си има и органични киселини.
Плодовете на райската ябълка имат висока хранителна стойност. В зряло състояние количеството на захарта е 17 – 18%."
Уикипедия

"Райската ябълка е коктейл от витамини, пектин и минерали!
В далечното минало хората са я разглеждали като цяр против скорбута заради високото в нея съдържание на витамин C. Витаминът, комбиниран с бета каротин, ви гарантира имунна система, която не подлежи на никакви колебания от смяната на сезона и температурите.

За проблеми със сърцето и анемичност, вниманието ни е привлечено от магнезия, който е един от съставляващите райската ябълка минерали и предпазва организма от образуване на камъни. Високата концентрация на витамин PP се явява пръв противник на умората и депресивните състояния и едновременно с това спомага за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса.

Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза.

В днешно време медицината прилага в практиката райската ябълка при проблеми с функцията на гастроинтестиналния тракт, при анемия и за укрепване на съпротивителните сили за ред оплаквания – настинка, грип и други. Сокът от райска ябълка или отварата от плода се използват в народната медицина като отхрачващо средство. Смята се, че консумацията на райски ябълки подпомага възстановавянето на организма след заболявания, повишава имунитета и тонуса. Към длъжностната характеристика на плода може да добавим и умението му да се справя като отличен антиоксидант. Това се дължи на многото витамини в него и ликопенът, макар и в ограничени количества. Печели за отрицателно кратко време битката с есенната меланхолия през мрачните дни и понижава вредното влияние на свободните радикали. При заболяване на сърдечно-съдовата система, а също и при високо кръвно налягане, благодарение на естествената растителна захар, райската ябълка е отличен помощник. Няколко плода на ден са средство, което изпреварва с преимущества хапчетата за високо кръвно налягане. Има пикочогонно действие. Райските ябълки свалят кръвното, помагат при анемия и грип, гонят меланхолията

От райска ябълка могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, смутита, сурово сладко и изобщо всякакви вкусотийки, каквито въображението ви може да сътвори. Неслучайно плодът е предпочитан от привържениците на здравословното хранене и в частност на суровоядството."

Petel.bg

Майка ми е родена и живее в село Хрищени, селото, в което има празник на райската ябълка. От там идва и любовта ми към този екзотичен плод. От рано съм се срещнала с него. Да вкуса е специфичен, но влюбиш ли се веднъж, то е за цял живот!
Най-вкусни и полезни са суровите райски ябълки, но вариант да ги запазиш за цялата зима е и да ги изсушиш. А знаете ли какви чудесни сладкиши стават с тях?! И не само... Ще споделим с вас някои от нашите любими рецепти.

Бени

Коментари