КАФЕ ПЕРПЕРИКОН

 



Да съчетаваш полезното с приятното е добра идея!
Вчера, по време на разходка до Перперикон, с помощта на приятели събрахме една торбичка с дъбови жълъди :)


Почистих ги от шапчиците, обелих с остър нож външните обвивки, почистих лошите участъци.

Отстраняването на външната обвивка се оказа най-трудоемкият процес при направата на кафето! Помолете някой от семейството да ви помогне :)


Нарязах ги на ситно.


Изсуших ги за около 5 мин във фурна на вентилатор и 100 градуса.
Попарих ги във вряща вода за 4 мин, за да се махне горчивината и стипчивостта.
Изсуших ги отново във фурна на вентилатор и 100 градуса.
След това ги изпекох на 180 градуса за няколко минутки, докато добият цвят на изпечено кафе.
Цялата процедура по печенето и сушенето отнема не повече от 10-15 мин.


След като изстинаха ги смлях в кафемелачка.
Прекрасният аромат, който изпълни кухнята ми ме удиви до безкрайност!
Аз харесвам миризмата на прясно изпечено и смляно кафе, а аромата на моите печени жълъди се доближаваше до аромата на някакъв изтънчен сорт кафе Арабика.

Затворих добре в бурканче с гумичка и винт, за да не изчезне прекрасният аромат.

Днес сутринта с нетърпение сложих 1 к.ч вода да заври в джезве. Добавих 1 ч.л смляно кафе от жълъди, кипнах кафето три пъти :) и го оставих "да обиколи нивата си"

След около 3-4 мин добавих 1 ч.л пчелен мед от Меденица Лазарови, разбърках и се насладих на чудесния вкус на моето кафе Перперикон!

 



P.S. Следващият път жълъдите бяха в пъти повече :) :) :)
Влюбих се в аромата на това кафе!


Бени

Коментари