РЕЦЕПТА ОТ 1842 г. НА РОСИНИ "ФАЗАН В СОЛЕНА ПИРАМИДА"
През 1842 г. по случай премиерата на "Мойсей в Египет" в Болоня, Росини измисля рецептата: "фазан в солена пирамида" и я поднася с купчина кускус. Кускусът символизира златистия пясък на пустинята.
Невероятно е да се ровиш в старите книги, да откриваш истории и рецепти на известни личности. След като прочетох тази рецепта, реших да я потърся и в интернет пространството. Никъде нищо не открих.
Така, че с гордост ви представям, рецептата която открих на този велик музикант.
Джоакино Антонио Росини е италиански композитор, автор на повече от 30 опери, както на църковна и камерна музика.
Бил плакал три пъти в живота си - когато освиркали първата му опера, когато чул свиренето на Паганини и когато изпуснал от лодката в езерото пуйката с трюфели.
За Росини разправят, че занесъл няколко рецепти на кардинала, за да го благослови, а след премиерата на "Севилския бръснар"(1816) написал писмо до сопраното Изабела Кобран, а то в него изобщо не се споменавало нищо за ролята и, а се обсъждал въпросът какъв сос е най-подходящ към трюфелите, това вероятно или не я е изненадало, или я е изненадало твърде много, в резултат на което се омъжва за него.
Ето как Росини описва храната:
"Освен нищо-не-правенето, най-възхитителното занимание за мен е яденето. Имам предвид порядъчната храна.За стомаха апетитът е същото, каквото е за сърцето любовта. Стомахът е капелмайсторът. Той дирижира оркестъра на страстите. Празния стомах е фаготът или пиколо флейтата. В него бушува недоволството, прокрадва се завистта. Пълният стомах е неговата пълна противоположност, пълният стомах е триъгълникът на насладите, клавесинът на радостта"
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 почистен фазан
2 дафиновa листa
5, 6 хвойнови пъпки
3 стръкчета пресен розмарин
1 ч.л. мащерка
бинт - да, бинт от аптеката
200 г. масло
10 скилидки чесън
2 кг. морска сол
2 яйца
300 гр. кускус
1 кубче бульон
1 лимон - половината за фазана , другата половина за кускуса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Подгответе всички подправки. Вземете птицата и я напълнете с тях. Разтопете 200 г. масло, пасирайте 10 скилидки чесън и разбъркайте в купичка с маслото. Вземете бинта и го накиснете в купичката.
Вземете птицата и я обинтовайте цялата с накиснатия бинт.
Идеята е да стане като мумия.
Изсипете 2 килограма морска сол в купа, добавете яйцата и разбъркайте. Яйцата спомагат солта лесно да полепне и да стане при изпичането като кора.
Подгответе тава, в която ще печете птицата. застелете я с хартия за печене. Изправете птицата(не ми се получи изправена, инженерната мисъл каза, че ми трябват 4, 5 кг. сол, за да стане, затова ми предложи да я оформя легнала птицата) и започнете да облепяте със солта. Да стане като пирамида.
Печете в загрята на 180 градуса час и половина.
Изсипете кускуса в купа, залейте с пилешкия бульон и сока от половин лимон.Оставете да попие за 30 минути. Разрохкайте го с вилица.
Извадете птицата от фурната, изчакайте 10 минутки и разчупете солната кора. Премахнете бинта. В подходящ поднос разстелете кускуса (аз добавих от себе си една пирамидка от кускус) и поставете фазана.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.