ОРЕХОВ ЛИКЬОР

                                                                     
                                         
В нашето семейство си има традиция. Последната седмица на месец май, отиваме да прегледаме орехчетата колко са пораснали. Нося голяма игла с която да проверя дали са добри за бране( промушвам иглата за да излезе от другата страна на орехчето. Не трябва да е започнала да се образува черупка). От 4 години си правим орехов ликьор, толкова лесно, толкова бързо, а толкова много ползи за здравето.
Помага за здрав стомах, при проблеми с щитовидната жлеза, понеже съдържа йод, бързо лекува гърло.
Зелените орехчета са рекордьор по съдържание на витамин С - 50 пъти надвишава цитросовите плодове.
Ликьорът се използва като помощно средство за лечение и превенция на рак, левкемия, нормализира обмяната на веществата и спомага за пречистване и детоксикация на организма.
Толкова много ползи, а толкова лесна рецепта. Отидете в парка или в някоя орехова горичка.
Необходими са ви 20, 30 минути, за да си наберете зелени орехчета
                                     

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
40 броя зелени орехчета.
1 литър водка или спирт, който да разредите до 42 градуса
650-700 г. захар според вкуса

                                                         НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте орехчетата поне три пъти във вода. Нарежете ги на половинки. Сложете ги в буркан и налейте литъра ракия, водка или спирт( разреден до необходимия градус). Оставете за 3 месеца на слънчево място. Колкото повече стои, толкова по ароматен става ликьора.
След това течността се прецежда в тензух и се прибавя разтворената захар. Отново се оставя около седмица да престои и е готов за консумация.

Работете с ръкавици, все пак лекичко оцветява ръката.



                                                                                   
След седем дни.

Правим два такива буркана. Тук са 40 броя орехчета и 2 литра домашна ракия.
Ще правя снимки и ще добавям за цялата процедура до готовност.
Датата вече е 26 август- три месеца след като набрахме, разрязахме орехчетата и добавихме ракията.
Ето следващата стъпка:

                                                                               
Подгответе си съдовете. Препоръчвам да работите в мивката, ако разлеете да не оцветите плота си.Това е медицински тензух-от най големия размер. Нагънете го многократно в цедка, като отдолу сте поставели съд достатъчно голям да побере течността. Разклатете бурканите и внимателно излейте течността през марлята. Виждате как орехчетата са заприличали на маслинки. Изхвърлете ги. Изперете марлите под течаща вода и отново същата процедура.
В тенджера изсипете захарта - 650 грама, половин чаша вода и загрейте на слаб огън, докато течността се избистри. Излейте захарния сироп в прецедената течност от орехи, затворете буркана, разклатете и оставете вече на тъмно и хладно място за 10 дни, като е добре всеки ден да се разклаща - ако забравите не е проблем, може и през ден.


                                                                     
След 10 дни разлейте вече готовия ликьор в шишета и съхранявайте на хладно и тъмно!
Консумирайте по едно шотче след вечеря, спомага за доброто храносмилане, както всеки билков дижестив!
                                                                          

                                                                     ОТ ЛИЛИ!

Коментари