КАЛДЪРЪМЕН СЛАДКИШ ОТ ЗЕМЯТА НА КАУБОИТЕ
Коблер се превежда като "обущар". Може би са намерили връзка между неравната повърхност на коблера и майстора на обувки?
Първото писмено споменаване на сладкиша е в една рецепта от 1859 година, открита от авторката на кулинарни книги Нанси Багети.
В земята на каубоите Коблерът станал част от историята на най-прочутите пастири. Традиционния Коблер е с праскови. След това започнал да се прави и с ягоди.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
700 г. ягоди
1/4 захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. меко масло
1/3 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 ванилия
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
Поръсете с нишестето и захарта. Разбъркайте и оставете захарта да се разтопи.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете и нарежете ягодите на не много тънки парчета. Объркайте ги с нишестето и захарта.
Оставете ги настрана докато захарта се разтвори.
През това време си направете тестото.
Разбийте маслото с 1/3 ч.ч. захар, прибавете яйцето, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте до гладка смес. След това прибавете брашното с бакпулвера и щипка сол. Отново разбъркайте докато се поемат сухите съставки.
Изсипете ягодите със соса в подходяща тава. Върху тях изсипете по една супена лъжица от тестото, като го оставите на купчинки. Не го заглаждайте.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-60 минути. До златисто кафяв цвят.
Коблерът се сервира топъл с топка сладолед с бурбонска ванилия.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.