TRDELNÍK
Няма начин да отидете в Чехия и да не пробвате малките козуначени коминчета с различен пълнеж. Когато бях в Прага те спечилиха сърцето ми и бях решила, че няма да се размине ще се пробвам да ги направя у дома.
Е готови ли сте?
Продукти:
500 г брашно
200 мл мляко
50 г разтопено масло
2 яйца
1/2 кубче прясна мая
2 с.л. захар
1 к.л. сол
За поръсване:
канела
захар
Приготвяне:
И така замесваме тесто по познатия начин. Важното е всичко да се извършва на топло, тъй като тестото обича топлината.
Загряваме млякото и добавяме в него 1 с.л. захар и маята. Оставяме на топло, за да втаса. Пресяваме брашното и в средата оформяме кладенче, в което изсипваме захарта, леко разбитите яйца, маслото и солта. Разбъркваме леко и добавяме маята. Замесваме меко тесто, което оставяме на топло докато удвои обема си.
Е, до тук беше лесното. Имайки предвид начина по който се приготвят в действителност трделниците, а именно върху нагорещени шишове, въртящи се и изпичаши тестото от всички страни...да... е все пак когато сме креативни пред нищо не се спираме, нали така?
Докато чакаме тестото да втаса приготвяме ролки от домакинска хартия, които обвиваме във фолио и след това в хартия за печене.
Тестото разделяме на топки и разточваме на кора с дебелина около 0,5 см. Разрязваме на ивици широки около 2 см и навиваме около ролката. Можем да направим трделниците толкова големи колкото ни харесва
Когато сме готови прикрепваме кламери в двата края на всяка ролка.
Смесваме захарта и канелата и поръсваме ролцата.
Готовите ролки закачаме върху скарата за печена и поставяме на най-високото ниво на фурната. И ето готови сме =)
Печем на 190 градуса докато ролцата почервенеят. При мен това се случи за около 20 мин.
Когато Трделниците изстинат ги намазваме от вътрешната страна с разтопен шоколад и поръсваме с натрошени орехи. Преди да сервираме поставяме топка ванилов сладолед.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.