КАРНИЕРА

1 кубче жива мая се разтваря в 100 мл топло прясно мляко, 1 ч.л. захар и 50 грама брашно. Оставя се на топло да се навдигне.
Отделно в дълбока купа сипваме 650 грама брашно, 200 мл вода, 100 мл прясно мляко, 1 ч.л. сол, 2 яйца и 1 белтък. Добавяме активираната мая и разбъркваме добре. Натрошаваме в тестото 250 гр сирене на по-едри бучици. Разбъркваме. 


Тестото не е твърдо, а по скоро като много гъста каша. Разстиламе го равномерно в намазана тава и го оставяме да втаса докато удвои обема си. Намазваме с един жълтък, който ни е останал от третото яйце. Поръсваме с 50 грама сирене на по-ситни бучици. Нарязваме 150 грама масло на тънко и го разпределяме върху карниерата. 


Печем 60 мин на 160 градуса. Ако се запече отгоре, а времето не е изтекло покриваме с хартия и продължаваме да печем.


Такава карниера съм яла само в Стара Загора на пазара, когато бях дете. Заслужава се старанието!

Бени

Коментари