РАЗТОЧЕН ТУТМАНИК


Продукти за тестото:
400 мл топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
около 700 г брашно, за меко и нелепнещо тесто
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
1 яйце - белтъка се замесва в тестото, а с жълтъка се намазва тутманика преди печенето
краве масло

Продукти за плънката:
300 г натрошено сирене

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта в купа. Добавя се 100 гр. от брашното, разбърква се и се оставя да втаса. В брашното се прави кладенче, в което се слагат солта, белтъка и зехтина. Изсипва се маята и се замесва средно меко и нелепнещо тесто. Може в хлебопекарна само за половин час. Тестото се разделя на 4 топки. Оставят се да втасат.Всяка топка се разточва на кора с размер около 25 см. на 60 см. Поръсва се с 2 с.л. зехтин и с 1/4 от сиренето. Навива се на руло. Усуква се внимателно около оста си. Навива се и се поставя в намазана

със олио тава. По същия начин се точат и останалите кори. Тутманика се намазва с разбития жълтък. Отгоре се поръсва с парченца масло. Поръсва се със сусам. Пече се на 160-170 градуса до готовност /около 30 -40 мин/. Оставя се да постои в изключената фурна. Опитайте и няма да съжалите нито за миг!

Обичам месеници, баници, тутманици. Правя често и експериментирам различни варианти. Този ме спечели с това, че става хрупкав, въздушен и ухае вълшебно.

Бени

Коментари