БАКЛАВИЧОК
Тази баклава е най-добрата, ама най-добрата!!!
Хрупкава, ароматна, вкус от който ти настръхва кожата! Не, не преувеличавам!
Истинското и име е Burma Tatlisi. Баклавичок си я кръстихме ние, защото когато за пръв път нагостих с нея приятелите, останаха без думи! Месеци наред исках да им приготвя някакъв друг десерт. Но, не! Единодушно искаха само този! С такова умиление всички говориха за него, че името преминаваше от нежно, по нежно.....и накрая се появи Баклавичок :)
Та това е историята.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г. фини кори
200 г. орехи
100 г. млечен или черен шоколад
2 с.л. какао
1 и 1/2 с.л. захар
1 и 1/2 грис
настъргана кора от един лимон
нарязани на ситно портокалови корички
100 г. масло
50 мл. газирана вода
60 г. масло
500 г. захар
1 ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете в съд газираната вода и маслото. Охладете. В купа смесете смлените на ситно орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта, гриса и какаото.
Всяка кора намажете с охладеното масло с газирана вода с помощта на четка. На 5 см. от края поръсете дебел слой от сместа.Поставете шиш и навийте на стегнато руло. Навитата кора опрете в стената на тавата и с избутване на кората извадете шиша.Целта на избутването е да получите сбръчкване на кората тип хармоника.Всичко повторете до изчерпване на корите. Намажете с разтопеното 60 г. масло. Печете в предварително загрята на 200 гр. фурна за 20-30 минути, до златисто.
ПРИГОТВЯНЕ НА СИРОПА:
В съд разтопете 100 г. захар на карамел на тих огън. Налейте 100 мл. вряла вода към карамела и разбъркайте. Добавете останалата захар и още 300 мл. вода и варете около 10 минути до сгъстяване на сиропа. Добавете ванилията и портокалови корички.
Златно правило е: горещ сироп - студена баклава или гореща баклава - студен сироп!
Извадете изпечения баклавичок и го залейте с охладения сироп. Аз така го правя. Завийте с фолио и оставете 24 часа. Полейте с разтопен шоколад и поръсете по желание с ядки. Нарежете и...
Хрупкава, ароматна, вкус от който ти настръхва кожата! Не, не преувеличавам!
Истинското и име е Burma Tatlisi. Баклавичок си я кръстихме ние, защото когато за пръв път нагостих с нея приятелите, останаха без думи! Месеци наред исках да им приготвя някакъв друг десерт. Но, не! Единодушно искаха само този! С такова умиление всички говориха за него, че името преминаваше от нежно, по нежно.....и накрая се появи Баклавичок :)
Та това е историята.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г. фини кори
200 г. орехи
100 г. млечен или черен шоколад
2 с.л. какао
1 и 1/2 с.л. захар
1 и 1/2 грис
настъргана кора от един лимон
нарязани на ситно портокалови корички
100 г. масло
50 мл. газирана вода
60 г. масло
500 г. захар
1 ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете в съд газираната вода и маслото. Охладете. В купа смесете смлените на ситно орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта, гриса и какаото.
Всяка кора намажете с охладеното масло с газирана вода с помощта на четка. На 5 см. от края поръсете дебел слой от сместа.Поставете шиш и навийте на стегнато руло. Навитата кора опрете в стената на тавата и с избутване на кората извадете шиша.Целта на избутването е да получите сбръчкване на кората тип хармоника.Всичко повторете до изчерпване на корите. Намажете с разтопеното 60 г. масло. Печете в предварително загрята на 200 гр. фурна за 20-30 минути, до златисто.
ПРИГОТВЯНЕ НА СИРОПА:
В съд разтопете 100 г. захар на карамел на тих огън. Налейте 100 мл. вряла вода към карамела и разбъркайте. Добавете останалата захар и още 300 мл. вода и варете около 10 минути до сгъстяване на сиропа. Добавете ванилията и портокалови корички.
Златно правило е: горещ сироп - студена баклава или гореща баклава - студен сироп!
Извадете изпечения баклавичок и го залейте с охладения сироп. Аз така го правя. Завийте с фолио и оставете 24 часа. Полейте с разтопен шоколад и поръсете по желание с ядки. Нарежете и...
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.