СИРЕНИ ПИТКИ


3/4  кубче мая се размива с малко топло прясно мляко и 1 с.л брашно и се оставя да се навдигне.
В 1 ч.ч топло прясно мляко се слагат 1 ч.л захар, 1 ч.л сол, 1 ч.л оцет и 1 ч.л олио. 
В купа се замесва меко тесто от 600 гр брашно, млечната смес и готовата вече мая. Разделя се на 4 топки и се оставя да втаса около 1/2 час.

През това време се приготвя плънката от 1 ч.ч кисело мляко и 1 ч.ч. свинска мас разтопена /или краве масло/. Натрошава се отделно 250 гр сирене.


Взема се едната топка и се разточва с брашно на правоъгълна кора, дебела 2-3 мм. Намазва се кората навсякъде с 1/4 от плънката и се поръсва с 1/4 от сиренето. 



Навива се на руло и се нарязва на 8 равни части, които се подреждат правички в ненамазана тава на разстояние едно от друго. По същия начин и останалите три топки. Оставят се да втасат около 1/2 час.
Пекат се на 200 градуса до порозовяване.


Бени

Коментари