ПУХКАВИ МЕКИЧКИ С КВАС


Замесва се рядко тесто от 450 гр брашно, 350 мл вода, 1/2 ч.л сол и 50 гр квас. Разбърква се добре. Оставя се на стайна температура за час два и се премесва отново с намазнени с олио ръце. Прибира се в хладилник за два дена.


Както знаете кваса не обича бързите работи. Оставяте го да си отлежи добре в хладилника. Може е например да го замесите в четвъртък, за да приготвите мекичките в събота за закуска.


Когато тестото е отлежало достатъчно вадите го от хладилника и загрявате олио в тиган. Тъй като тестото е доста лепкаво, с добре намазнени ръце късате малки топчици и ги разтягате, да станат тънки. Пускате го в горещото олио, което препоръчвам да бъде повечко, за да плуват мекичките в него. Котлона да не е на най-висока степен, за да не прегорят отвън, а пък да останат сурови вътре. Моят котлон е 9-степенен, пържа ги на 7 степен.


Като порозовеят от едната страна, се обръщат от другата. Хапват се със сирене, мед от меденица Лазарови, сладко ии пудра захар. Стават изключително пухкави, мекички и вкусни.

Дори и на следващият ден пак са мекички.

Бени

Коментари