МОНКЮХЕН / MOHNKUCHEN


Продукти за тестото:
300 г брашно
100 г захар
130 г масло
~ 5 с.л. студена вода

Продукти за плънката:
250 г прясно мляко
100 г масло
150 г захар
250 г безсолна извара
150 г грис
150 г маково семе
1 яйце

Приготвяне:
За да приготвим тестото пресяваме брашното, смесваме го със захарта и добавяме мекото масло. Претриваме с пръсти докато се получат трохи. Добавяйки студена вода замесваме меко тесто.
Отделяме една трета от тестото и я поставяме във фризера. 
Останалата част от тестото разстиламе в тава като оформяме малък ръб по края. След това слагаме тавата в хладилника докато приготвим плънката. 
За плънката разбиваме изварата с яйцето на мек крем. 
Хубаво е мака да накиснем с малко вода от предната вечер. Така той ще се приготви по-бързо. 
Загряваме прясното мляко с маслото и захарта, малко преди да кипне добавяме накиснатия мак и гриса. Разбъркваме до пълно сгъстяване. 
Добавяме внимателно лъжичка по лъжичка маковата към изварената смес. 
Изсипваме във формата за торта върху стегналия се блат и отгоре настъркваме парченцето тесто, което бяхме поставили във фризера.  
Печем около 1 час на 180 градуса.
Приготвено с любов от Ники <3

Коментари