ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА



  Така позната на всички френска торта!
Съчетанието на медни блатове и сметана е чудесно, а като прибавим и леко запечени орехи, вкусът става неустоимо нежен и фин!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕ:

2 големи яйца ( 3 ако са малки)
1 ч.ч. кристална захар
половин супена лъжица мед от меденица Лазарови
1 ч.л. сода + 1 с.л. винен оцет
3 ч.ч. брашно + за доомесване ако е необходимо

Разбийте яйцата със захарта, добавете половин с.л. мед, добавете и содата загасена в оцета. Преди да добавите брашното намалете оборотите на миксера и бъркайте така докато добавите всичкото брашно. Изсипете на плота и доомесете на ръка. Оформете на руло и завийте в хартия за печене или стрч фолио и оставете за 30 минути в хладилника.


  По-лесно се разточва когато е охладено.
Извадете от хладилника и разделете на 6 равни части.


 Включете фурната на 250-300 гр. Пригответе си тавичка с диаметър 25-26 см. намажете я с олио, поръсете я с брашно и поставете първата разточена кора.



Така преценям диаметъра който трябва да разточа.


Навийте разточения блат на точилката и го преместете в тавата.


Пече се около 3 минути всяка. Стойте близо до фурната и ги наглеждайте, много бързо се изпичат. Извадете от фурната и веднага обърнете на плота, отново леко намазвате тавата с олио и така постъпвате с останалите. 



Докато се охлаждат корите си пригответе крема.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:

Нали се сещате за репликата на  Мечо Пух- Колкото повече, толкова повече :)
4 кофички заквасена сметана по 400 гр.
300 гр. кристална захар
кората на един лимон
ванилия
200 гр. запечени и смлени на едро орехи
Внимателно смесвате в купа и оставяте така докато се разтвори захарта.




Вземете поднос, ринг и започвате на сглобявате :). Заделете малко от крема, когато я извадите от ринга да може да я облечете и отстрани.
Блат, крем, блат крем.....
Посипете я с запечените смлени на едро орехи и оставете в хладиника 10 - 12 часа.
Когато я извадите от ринга довършете отстрани с крем и орехи.


БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари