ТУРСКО ПИДЕ


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
500 г. брашно
20 г. мая от кубче или 7 г. пакетче
100 мл. кисело мляко
100 мл. вода
1 с.л. масло разтопено
1 с.л. захар

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
500 г. телешка кайма
1 глава стар лук
1 домат ако е пресен го настържете, ако е от консерва леко го пасирайте.
1 яйце
сол и черен пипер на вкус - по желание може да добавите люта чушка нарязана на много ситно или лют червен пипер.

ДА СЕ ЗАЛАВЯМЕ НА РАБОТА:
Налейте топла вода в купа и слoжете маята заедно със захарта и оставяте да се активира.След като маята е шупнала добавете киселото мляко, разтопеното масло и солта. Разбъркайте леко. Започвате да добавяte постепенно брашно до получаването на меко тесто.

Оставяте го да втаса за два часа и през това време се заемате с плънката.

Предварително обелете и нарежете домата на ситно и го добававете към лука и каймата. Добавяте сол и черен пипер според нашия вкус. С това и плънката е готова.

След като тестото е втасало го разделете на 6 равни части. Всяка една от тях оформете овално. По дължината в средата разпределете сместа, намажете краищата с предварително разбито яйце и оформете като лодка.

Същото направете и с останалите парчета. Пригответе си тавичка - най добре е ако съберете 6 лодки. Или на два пъти печете. Постилете с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса докато хване златиста коричка. Така е по-хрупкаво пидето.

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари