СУШИ ПЛАТО


За две дози
Сварих 2 ч.ч ориз в 7 ч.ч гореща вода на среден огън. Изчаках водата да се изпари, ориза да се свари добре и да стане леко лепкав. Овкусих със сол и соев сос на вкус - малко сол и около 30 мл соев сос.
Оставих да поизстине.
Приготвих продуктите за плънката  - 
200 гр пушена сьомга - на слайсове 
1 бр авокадо - обелено и нарязано на лентички
1 морков - на тънки ленти
400 гр заквасена сметана 
80 гр кълнове от алфа или лук.
Приготвих и кори Нори.



Подредих първото плато -
най-отдолу сложих една кора Нори
върху нея 1/4 от сварения, овкусен и почти изстинал ориз
изравнявних по размера на кората, изгладих да се изравни и отгоре
1/2 кофичка заквасена сметана - разстелих равномерно отгоре,
наредих на пластове авокадо, моркови, сьомга, кълнове. А вие може да добавите и каквото друго ви се стори подходящо
1/4 от ориза - равномерно, помагах си с върховете на пръстите, защото беше вече доста изстинал
1 кора Нори
декорирах отгоре с малко заквасена сметана.





По същия начин подредих и второто плато, като пропуснах сьомгата, за да остане вегетарианско :)



Оставих на хладно, да се смесят вкусовете.
Преди сервиране разрязах с много остър нож на 9 квадратни парченца.


Ако японците чуят, че съм направила суши със заквасена сметана, сигурно ще си направят сепуко! Нооо... това си е моята интерпретация! :) :) :) И беше много вкусно! :)

Бени

Коментари