СЛАДКИШ АГНЕСИ НА ЛЕЛЯ ГРЕТИ
Коя е леля Грети, не открих. Четох, превеждах.....голяма потайница се оказа, но пък ни е оставила рецепта за чудо и приказ!
Това което открих за този великолепен сладкиш е че, крал Шарл VII, поръчал на готвача си да направи сладкиш в чест метресата му Агнес Сорел, която била много модерна и изтънчена жена.
ЕТО И ПРОДУКТИТЕ:
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. пудра захар
5 яйца
1 ч.ч. смлени орехи
120 г. масло
2 броя ванилия
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с щипка сол. Отделно разбийте маслото и едната чаша пудра захар. Започнете да ги смесвате малко по малко, докато маслото поеме белтъците, след това добавете брашното, смлените орехи и ванилията. Изсипете сместа в тавичка 20/30 - примерно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Най деликатната част от този сладкиш е печенето на глазурата.
Разбийте жълтъците с останалата една чаша пудра захар, докато се разтвори захарта.
Извадете сладкиша. Внимание!!! За да излеете глазурата върху сладкиша, той трябва да е напълно изстинал. Иначе ви очаква провал.Излейте и върнете във фурната на 60 градуса за 10-15 минути. Сушите глазурата, не я печете. Трябва да хване коричка.
Тук също има тънък момент. Разрязването. Не вадете сладкиша от тавичката.
Тук също има тънък момент. Разрязването. Не вадете сладкиша от тавичката.
Разрежете го в тавичката в която сте го пекли с остър нож, но не изчаквайте напълно да се охлади, защото тогава глазурата ви ще се начупи.
След като го разрежете, го оставете напълно да се охлади.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !
Аз знам коя е, не е българка, знам й историята.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за коментара! Ще се радваме да ни разкажите историята, която знаете 😊
Изтриване