ЕКЛЕРОВА ТОРТА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч захар
1 ч.ч. вода - топла
1 с.л. оцет
1 ванилия
1/4 ч.л. сол
1 ч.л сода бикарбонат
1/3 ч.ч. какао на прах
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
380 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
3 жълтъка
3/4 ч.ч захар
1 ванилия
500 г. маскарпоне
200 мл. течна сладкарска сметана
200 г. течен шоколад - по ваш избор
Най - напред трябва да се започне с приготвянето на еклерчетата. Правих само веднъж. След това видях, че има много успешни еклери по сладкарниците и магазините  и си спестявах този труд.
Трябват ви 15-17 бройки еклерчета, само по средата на тортата. Ако желаете и отгоре да я украсите с тях тогава ще ви трябват 25-27 бройки, зависи колко са големи.


Започнете с приготвянето на какаовите блатове.
Включете си фурната на 180 градуса да загрява.
В купа смесете брашното, захарта, содата, какаото, ванилията и солта.  Разбъркайте да се смесят съставките.
Започнете да добавете течните съставки - водата, оцета, олиото и разбъркайте с телена бъркалка, докато се поемат всички сухи съставки.
Разделете сместа на две равни части от по 400 грама всяка. Пригответе тавичка с 25 см. диаметър.
Сместа е течна, но това да не ви притеснява.
Излейте във форма покрита с хартия за печене и печете около 20 минути. Изпечете и втория по същия начин.
Докато блатовете се охлаждат идва време за крема:
В тенджерка налейте прясното мляко, сложете жълтъците, ванилията, захарта и брашното, което предварително е разбъркано с малко водичка или част от млякото.
С телена бъркалка разбъркайте всичко добре и тогава поставете на котлона на средна степен.
Бъркайте докато крема се сгъсти. Свалете от котлона, покрийте да не хване коричка докато се охлажда.
Разбийте сметаната.
Разбийте леко маскарпонето като към него започнете да добавяте вече изстиналия крем, добавете течния шоколад и последно започнете да прибавяте сметаната лъжичка по лъжичка докато се поеме. Разделете крема на 3 части: едната е върху първия блат, втората върху еклерите и третата да се измаже цялата торта.
Получава се 1,500 кг. крем. Разделете на 3 x 500 грама.

Готови сте за сглобяването на тортата. Пригответе си поднос и ринг- страхотен уред е ринга.
Поставете единия блат, отгоре нанесете част от крема, 
наредете плътно еклерите, след което отново с крем като запълнете всяко празно местенце.

Поставяте втория блат и нанесете крема, като оставите  крем и след като махнете ринга.

Оставяте поне 5 часа в хладилника.
Както казва моя съпруг - нарочно ли правиш такива торти и сладкиши, колкото пъти попитам кога мога да похапна ти казваш след 12 часа, след 24 часа...... - хихихих :).
Махнете  ринга довършете тортата отстрани с крема и  украсете. 
На мен ми се видя , че ако и отгоре и наредя еклери, ще стане доста тежка торта, достатъчно богата е на продукти, затова завърших с ганаш - 200 мл. готварска сметана и 100 черен шоколад или шоколад за готвене ( над 50%)
Загрейте сметаната, отстранете от котлона, сложете шоколада и разбъркате до гладкост, изчакайте да изстине и излейте върху тортата. И отново в хладилника поне за час.
Последната операция е украсяване с художествена цел. Изборът е ваш! Може да бъде от крем, глазура,поръски или плодове.

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари