НАРЯЗАНА ПИТКА С МАСЛИНИ И СУСАМ




100 мл прясно мляко
100 мл вода
200 мл кисело мляко
1/2 кубче мая
1 ч.л.сол
2 ч.л захар
6 с.л зехтин
1 яйце и 1 белтък
около 800 гр брашно



Маята с топлото прясно мляко и захарта се разбърква и оставя да се надигне. От брашното, маята и останалите продукти се замесва тесто /най-лесно в хлебопекарна/. 



Оставя се да втаса на топло за около час. Разделя се на две топки, едната по-голяма, другата по-малка. Разточва се малката питка приблизително на правоъгълник. Отгоре се посипват 5-6 обезкостени и нарязани на ситно маслини. От средата към едната от дългите страни на тестото се правят разрези на разстояние 1 см. /приложена снимка/. Кората започва да се навива на руло от към дългата, ненарязана страна.    



Рулото се навива на охлювче и се слага в намазаната тава. По същият начин се разточва по-голямата топка тесто, също с 5-6 маслинки, навива се на руло, а след това около малката кора в тавата. Втасват около час. Намазват се с един разбит жълтък и се посипват с черен и бял сусам. Пекат се на 170 -180 градуса до хубаво порозовяване. 
Без маслини също е чудесна!

Бени















Коментари