ДОМАШНИ МАСЛИНИ - ОТ ДЪРВОТО ДО ЧИНИЙКАТА
Ако видите някъде пресни маслинки, не пропускайте възможността да си закупите и направите сами. Признаваме си, не е бърза и лесна работа, но си заслужава емоцията:)
Няколко поредни години цялата банда се бяхме захласнали по домашно направени маслинки. Всяка есен пътувахме до Гърция, до наш приятел, за да се снабдим със зехтин. Една година ни изненада, като подари на всяко семейство по 5 кг. маслини набрани от дръвчето преди няколко часа. То хубаво това ама, какво да ги правим?
Теодорос - гръцки готин приятел подари ни и солта, и лимонената киселина, написа ни рецептата и ни изпрати по живо по здраво за България.
То не било много лесна работа. Бяхме много ентусиазирани.
Прибрахме се и започнахме. В кофа изсипахме маслинките наляхме вода, за да ги покрие. Всяка сутрин и вечер сменяхме водата. И така 7 дни.
На 8 ден, изляхме водата и ги изсипахме в тавичка.
Приготвехме си подправките - изпробвахме с лимонена настъргана коричка, с портокалова настъргана коричка, с дафинов лист, с чесън, пресен розмарин, мащерка.
Тук да вметна - има два начина.
Маслинките или ги оставяте така или с остро ножче може да им се направите разрез- така ставали по -бързо.
МАРИНАТА:
2 литра вода
500 г. морска едра сол
1 ч.л. лимонена киселина
подправки
Разбъркайте на много слаб огън докато се разтвори солта. Не е нужно да завира. Охладете. Разпределяте маслинките в буркани, добавяте във всеки един буркан различни подправки, може и да комбинирате. Наливате от течността, като оставяте по един пръст празно място. Преди да затворите бурканите с капачките наливате по един пръст зехтин , така ги запечатвате. Всичко това може да се направи и в бидон.
Оставяте ги на хладно за 3 месеца.
Признаваме си, не е лесна работа, че и дълго се чакат. Но пък, как да не се похвалим:)
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.