СУТЛЯШ ПО ТУРСКИ


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 литър прясно мляко
2 с.л. масло
200 г. ориз
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
3 жълтъка
3 белтъка
1 ванилия
100 г. ядки шам фъстък
100 г. сушени плодове потопени предварително в топла водичка


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В тенджерка сложете млякото, измития и за 10 минути накиснат ориз във вода.Оставете да поври около 25 минутки на слаб огън, наглеждайте да не се залепи по дъното. Оставете да изстине. Прибавете ядките и сушените плодове на едро.

Разбийте маслото със захарта на пяна, добавете жълтъците докато разбивате с миксера. Добавете сместа към изстиналия ориз и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и тях прибавете към ориза. Бавно разбъркайте.

Разпределете в глинени или огнеупорни купички, наредете ги в тава с вода- 2 пръста . Сложете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете на горен реотан до образуването на златиста коричка. Извадете охладете в хладилник за няколко часа. Този десерт се поднася студен.


БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари