ОСО БУКО С КУС КУС

 Този път не импровизирах, но работих по три рецепти =) 
Представям Ви моето вкусно Осо Буко с гарнитура от кус кус,
достатъчно за 6-ма прилично гладни, но не озверели човека.

Продукти за ОСО БУКО:
1400 г телешко месо
75 гр брашно
75 г масло
3 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
2 стръка целина (нарязана)
2 моркова (нарязани)
2 глави лук
100 мл бяло вино
100 мл вода
100 мл доматено пюре

За Гремолата:
1 връзка магданоз
2 ск. чесън
лимонена кора

За Кус Кус-а:
250 г. кус-кус
250 мл вода
сол
черен пипер
зехтин

Приготвяне:
Най-важното е да подберете добро телешко по възможност от младо животно. Почистете го добре и нарежете на големи парчета. В купа смесих брашното със солта и черния пипер и след това в тази смес овалях месото. В голяма тенджера загрейте зехтина и маслото и запържете месото от всички страни, след това отделете на страна. В същата мазнина задушете ситно нарязания лук и целината, докато лука омекне. Върнете месото в съда и покрийте с бялото вино. Оставете да кипне, добавете доматеното пюре разбито във водата. Оставете да къкри на бавен огън около 2 часа.
Кус-кусът е добре да приготвите непосредствено преди сервиране. Става изключително бързо. Единственото, което трябва да направите е да загреете водата, в която предварително сте сложили солта и черния пипер. Когато водата кипне заливате кус-куса, който сте поставили, например в касерола и покривате с капак. Оставяте така 10 минути за да набъбне. Накрая добавяте зехтина, разбърквате и сте готови за сервиране.
Приготвеното за сервиране месо поръсвате с гремолата, която се приготвя като смесете ситно нарязания магданоз с чесъна и лимонената кора. Аз го нарязах малко по-едро от необходимото, но така ми хареса повече.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари