ГРЪЦКА ТОРТА



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:

14 белтъка
22 с.л. захар
14 с.л. смлени обикновени бисквитки - това около 150 грама
150 г. едно смлени орехови ядки


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:

14 жълтъка
4 с.л. брашно
250 г. масло
300 г захар
500 мл. прясно мляко
100 г. шоколад
100 г. шоколад нарязан на парченца
200 г. едро смлени орехи
200 г. смлени бисквити
50 г. портокалови корички -  пресни или захаросани
50 г. лимонови корички - пресни или захаросани
Ако не обичате лимонови и портокалови корички не ги добавяйте.  Не е фатално. Аз ги добавих за свежест. А и все пак да подскажа за една топла съседка.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбийте белтъците на високи обороти заедно със захарта. Добавете орехите и бисквитките. Объркайте внимателно всичко с шпатула. Разделете сместа на 2 части. Постелете с хартия за печене тава  26- 28 см. диаметър и изпечете двата блата в предварително загрята фурна на 200 г. за 20 минути. Оставете блатовете до пълното им изстиване.





През това време се заемете с крема. Разбийте жълтъците със захарта на водна баня до сгъстяване  и добавете нарязания на парченца шоколад.
Брашното и малко от млякото разбийте на кашичка. Другото мляко загрейте до завиране и с непрекъснато бъркане добавете брашнената кашичка. Бъркайте до сгъстяване на крема.
Оставяте и двете смеси да изстинат!


През това време разбийте маслото на пухкав крем и започнете до добавяте по една лъжичка от едната и другата смеси. След това добавете смлените орехови ядки, смлените бисквитки, шоколада на парченца, портокаловите и лимоновите корички.


Започнете със сглобяването. Блат, крем..... Завършете както ви е забавно. Аз завърших тортата с ганаш - 150 мл. готварска течна сметана и 100 г. готварски шоколад и портокалови корички да подскажа какво има в тортата.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари