ДОМАШНА ПАСТА

Няма по-лесно нещо от това да си приготвите домашна паста. Има само едно условие сдобийте се с машинка. След това Ви уверявам, че никога няма да посегнете към тази в магазина. Първо, защото разликата във вкуса е от земята до небето и второ... хъм, защото вече ще сте се докоснали до магията на италианската кухня.
Необходими продукти:
Всъщност тук говорим по-скоро за съотношение. Класическата паста се приготвя със 100 г брашно + едно яйце. Това е и единичната доза, която се използваме в нашите рецепти. Пропорцията се увеличава в зависимост от количеството, което Ви е необходимо. За ориентир мога да споделя, че за приготвяне на телятели за моето тричленно семейство приготвям тестото с 200 г брашно и 2 яйца, когато правя кори за лазаня, 400 г брашно + 4 яйца e così =)
Най-добре при приготвянето на паста е да използвате брашно от твърда пшеница, аз дори си позволих да използвам грис от твърда пшеница с който структурата на пастата става невероятно добър. За съжаление тези продукти са почти неоткриваеми българските магазини и хранителни вериги и ако желаете бихте могли да си го поръчате. 


Това е гриса който последно използвам и бихте могли да поръчате от тук например, ако желаете.
В търсене съм и на други марки и производители, които се откриват лесно в българската търговска мрежа, когато имам положителен резултат веднага ще споделя.

Ако все пак не ви се занимава и това ви се струва твърде префърцунено и сложно, спокойно бихте могли да направите пастата си с обикновено брашно ТИП 500. Дълго време я приготвях по този начин и вкусът и също е незаменим. Естествено домашно приготвеното, си е домашно приготвено ;)
Приготвяне:
Тук има малка тънкост. Замесваме тесто точното съотношение брашно, не се изкушавайте да слагате повече, нито по-малко, защото после ще наваксате при точенето.
Когато тестото е готово го завийте и поставете в хладилник за около 1 час. След това можете да го разточите в желата от вас форма. Готовата паста можете да приготвите веднага или да я изсушите или замразите за по-късно. Успех!
Приготвено с любов от Ники <3

Коментари