МАРОКАНСКИ ТАЖИН



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
400 г. пилешко филе
100 г. печени бадеми
5 с.л. зехтин
1 глава стар лук
400 г. сурова тиква
1 ч.л. сумак - винаги я има в Кауфланд
1 ч.л. канела
150 г. сварен нахут
50 г. стафиди
50 г. кайсии
50 г. фурми
600 мл. пилешки бульон - запазвате го когато сварявате пилешкито филе
200 г. кускус
част от бульона на пилешкото
един дафинов лист
1/2 връзка пресен кориандър
сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сварете пилешкото филе. След това залейте кускуса с част от горещия пилешки бульон, дафинов лист, посолете и го оставете да си почине.
В тиган сотирате лука, нарязан на ситно, тиквата нарязана на кубчета, прибавете към тях стафидите, кайсиите и фурмите  и бадемите нарязани на едри парченца. Разбъркайте внимателно и започнете добавянето на подправките. Махнете от котлона. Прибавете месото и нахута. Пригответе си глинен съд. Нямам тажин, затова импровизирах в глинен съд и отгоре направих коминче с алуминиево фолио.  Излейте от пилешкия булон на дъното на съдя, изсипете сместа, отново полейте с пилешки бульон. Не помня колко, на око. Все пак да не плува като супа. :) Поставете  във фурната за 30 минути на 200 гр. Виждате, че всики продукти са готови, но това се прави за да се смесят всички аромати от продуктите. След 30 минути извадетете от фурната и ..... аз си го украсих с лимон и портокал. Винаги ми е харесвало когато ястие с такива продукти накрая им се добави цитров привкус за свежест. А и според мен цитрусите  още повече възбуждат  сетивата. Поръсете  със запечен сусам ( по желание). 
Поставете го в средата на масата, заедно с вече приготвения кускус и мароканските питки от грис.
Ами това е.  Пренесете се в  приказката за Шехерезада...

                                                                БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари