ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА- АЛА ЛИЛИ



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕ:

2 яйца големи / 3 ако са малки/
1 ч.ч. кристална захар
1 с.л. мед от меденица Лазарови
1 ч.л. сода + 1 с.л. оцет
3 ч.ч. брашно + за доомесване ако е необходимо

Най- напред в купа добавете яйцата, захарта, разбийте с миксера на висока скорост. След това добавете меда, содата и оцета.( В една супена лъжица си изсипвате содата и доливате с оцет, след което изливате при сместа). Започнете да добавяте брашното, но при последната чаша аз доомесвам с ръце.


Увийте в стреч фолио или хартия и печене и оставете за 30 минути в хладилник.


Извадете тестото, разделете на 6 еднакви топки и започнете да точите.




Печете при 250 гр, /ВНИМАНИЕ: корите стават тънки, аз ги навивам на точилката и така ги пренасям в тавата, която е намазана с олио и посипана леко с брашно/, всяка кора се изпича за макс. 3-4 мин и трябва да наблюдавате, след изваждането на първата кора веднага докато е гореща се обръща на плота и тавата отново се маже с олио, но вече без брашно.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:

Почти 2 килограма заквасена сметана - по точно 4 кофички по 400 гр, чаша и половина захар, настъргана кора на един лимон. Леко разбъркайте и оставете да се разтвори захарта. 




Вземате ринг и започнете за строите, кора крем......На следващия ден махнете ринга,  намажете тортата отгоре и отстрани с каквото пожелаете, оригиналната рецепта е с орехи, но аз няма ли шоколад в една торта някак ми остава незавършена, затова и се казва АЛА ЛИЛИ!
500 г. Нутела
1 бял шоколад
Ако желаете да я покриете със шоколад. Загрейте в съд вода и сложете буркана с Нутела да стане течен - около 5 минути. Извадете буркана и разбъркайте с лъжица. Белият шоколад начупете и го разтопете на водна баня. 
Полейте тортата с шоколада, след това с белия разтопен шоколад направете кръгове и с клечка за зъби направете ивички.
                                                     


 БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари