ТОЛКОВА МНОГО КРАСОТА САМО В ЕДНА БИСКВИТКА
Преди 7-8 месеца видях във ФБ в една кулинарна група рисувани бисквитки с коледни мотиви. Това са меденки или маслени бисквитки, които са покрити с айсинг – „кралска глазура„ от белтък и пудра захар, която може да е предварително оцветена или да се рисува върху нея. Цветовете бяха ярки, пъстри – създаваха невероятно настроение. Това беше любов от пръв поглед. Започнах да разглеждам публикувани снимки на много майстори и любители сладкари и се омайвах все повече. Реших, че искам само това да правя – да пека и декорирам бисквитки. Коледа беше прекрасно време за моите първи опити – това щяха да бъдат тазгодишните подаръци да приятелите. И като се започна с едни еленчета, джуджета, ангелчета, къщички….. 1 ден пека, 3 дни украсявам, и пак, и пак…Затрупах се с коледни бисквитки. Приятелите бяха във възторг.
Но нали все се ограничаваме в яденето и сладичкото е все греховно, в тези бисквитки открих , че греха е по-малък, защото с 1 бисквитка задоволявам и сетивата за вкус, аромат, но и наслада за очите.
Чаках с нетърпение следващите празници, за да се развилнея отново. Ежедневно къщата ми ухае на масло, ванилия, канела, кардамон и джинджифил.
Запознах се и с прекрасни майстори сладкари, които с удоволствие и готовност споделяха тънкости и техники за работа с айсинг.
Сега и аз ще споделя с вас 2 от моите любими рецепти за бисквитки, които да украсите с айсинг.
Маслени
бисквитки
250 гр масло на стайна темпетатура
250 гр пудра захар
2 яйца
1 ч. л. ванилова паста, лимонова кора – по желание
500 гр брашно
Приготвяне:
Разбийте масло и захарта на пухкав крем с миксер.
Добавете яйцата и ванилията.
Добавете брашното и омесете внимателно без много
месене. Завийте във фолио и оставете за 30 мин. в хладилника.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
Разточете тестото на 6-7 мм и оформете бисквитките с
формички.
За да не се развали идеалната им форма е добре да се
поставят за 20 мин. в хладилник заедно с тавата.
Пече се 12-15 мин.
Меденки
650 гр брашно
300 гр захар
4 яйца
100 гр олио
50гр мед
1 пак. бакпулвер
1 амп. течна ванилия
Подправки – канела, джинджифил, карамфил, инд. орехче,
кардамон – по избор или комбинирано.
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват леко до разтваряне на
захарта.
Добавя се олиото, медът и течната ванилия.
Брашното се пресява с подправките и бакпулвера.
Към сухите съставки се добавят течните и се замесва
хубаво лъскаво тесто, което да е меко, но не лепкаво.
Завито във фолио се оставя 3-4 часа в хладилника.
Меденките се оформят на дебелина 5 мм. Леко при
изпичане увеличават обема си. Пекат се на 180 градуса за 12 мин.
Докато са топли се притискат със сладкарска ютийка или
нещо друга равно. за да останат равнички.
Готовите меденки могат да се съхраняват в кутия 6
месеца.
АЙСИНГ
1
белтък се разбърква на ръка с 5-6 капки лимонов сок.
Добавя
се пудра захар 200 гр. До нужната консистенция. Разбива се за 1 мин. с миксер,
за да стане снежно бял.
Покрива
се с фолио и се затваря плътно в кутия.
От
основния айсинг се отделя и се добавя на капки вода, до получаване на съответна
консистенция –
-
По-гъст
за контур и цветя
-
По-рядък
– за запълване.
Медените сладки са по-твърдички и са подходящи и за
по-едри бисквитки, докато маслените са много крехки и са подходящи за
по-дребни.
Ако са ви харесали моите декорирани бисквитки, можете да ме включите в подготовката на вашите празници, като създам настроение на вашата трапеза по желана от вас тема.
Телефон за контакти: 0898617422
За вас с любов от Надя!
Телефон за контакти: 0898617422
За вас с любов от Надя!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.