КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА С ШАФРАН



ПРОДУКТИ: 

500 гр. червена леща 
2 големи моркова или 3 малки 
1 глава лук 
5 скилидки чесън 
2 куб. зеленчуков бульон 
1 с.л. синап 
1 с.л. къри 
1 суп.л джинджифил 
1 с.л. кимион 
1 с.л. червен пипер 
1 ч.л шафран 
2 бр. дафинови листа 
20 мл. олио 


За млякото: 

200 мл. цедено кисело мляко 4% 
1/2 лимон 

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме лука, морковите и чесъна и ги задушаваме в загрятата мазнина. Към тях добавяме всички подправки, като последни слагаме шафрана и червения пипер. Много малко им е нужно 2-3 мин, като внимавате да не ги изгорите. 
Добавяме и лещата с двете кубчета бульон и наливаме 2 литра топла вода. Варим лещата до нейната готовност 15-20 мин. Пасираме я и я прекарваме през цедка, за да отделим едрите частици. 
Млякото и лимона ги объркваме добре. 
Сервираме супата с лъжица от млякото и поръсена с шафран

Коментари