КРЕМ КАТАЛАНА

ПРОДУКТИ: 
400 мл. млечна сметана 35% 
150 мл. прясно мляко 
4 жълтъка 
120 г. захар 
кора от половин лимон 
кора от половин портокал 
1 пръчица канела 
60 г. нишесте (ако кремът се прави с варене) 
захар за посипване на всяка порция 
ПРИГОТВЯНЕ: 
Крем Каталана с варене, като обикновен яйчен крем. Към сметаната се добавят лимоновата и портокаловата кора, както и пръчката канела, а ако имате шушулка ванилия, тя също трябва да влезе в течността (тоест семената й). 
Сметаната, заедно с всички добавки, се слага да се загрее на умерена температура, без да завира. 
+
Жълтъците, захарта и нишестето се смесват с прясното мляко. 
Горещата сметана се налива на тънка струйка към жълтъците, разбърква се добре, за да се разтвори захарта и цялата смес се връща на тих огън на котлона.
Вари се при непрекъснато бъркане докато кремът се сгъсти.

Коментари