КОЗУНАК С БАДЕМОВА ПЛЪНКА от Мина
Продукти:
за тестото:
650 г брашно за баници (пробвах и за ,,кекс" - получи се идеално)
3 яйца - 1 жълтък за намазване на козунаците (яйцата трябва да са с тегло 150 г)
130 г захар
200 мл прясно мляко - 5 г за разреждане на отделеният жълтък
7 г суха мая (21 г прясна мая)
60 г краве масло
60 г олио
1 равна ч. л. сол
1/2 ампула ром
1 ампула ванилия
за плънката:
100 г мед (спокойно може да го увеличите)
25 г какао
250 г смлени сурови бадеми (орехи)
1 белтък
прясно мляко, ако е необходимо
Приготвяне:
Брашното се пресява.
Прясното мляко леко се затопля и в него се поставя солта, като се разбърква до разтопяването й.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях се добавят ароматите, които могат да бъдат по желание.
Яйцата се смесват с млякото. Цялата смес се поставя в казанчето на хлебопекарната. Върху нея се поставя брашното и маята.
Машината се пуска на програма за ,,тесто". Меси се 15 минути.
Хлебопекарната се изключва и тестото се оставя в казанчето около 1-2 часа, зависимост от температурата на стаята. Не е нужно тестото да втасва много, трябва леко да се надигне и да се отпусне.
Смесват се двете мазнини и се затоплят до разтопяване на кравето масло. Оставя се да се охлади.
Хлебопекарната се пуска отново на програма ,,тесто" и се сипва по малко от мазнината. Месенето продължава 15 минути.
Тестото се оставя отново в казанчето при изключена машина за 10-15 минути.
Тестото се изважда, разделя се на две (без да се реже, къса се с ръце) и се оформят козунаците.
Докато тестото втасва (почива си) се прави плънката.
Всички продукти за плънката се поставят в блендер и се завъртат до хомогенизиране
Едната част от тестото се поставя върху плот и с ръце се разстила на правоъгълник с размери 50/40 сантиметра.
Върху него се поставя бадемовата плънка.
Навива се на руло откъм дългата страна и рулото се прегъва и след това двете части се усукват.
Така оформеният козунак се поставя в кексова форма, която е постелена с хартия за печене. Хартията трябва да е поне 5-6 см над формата.
Козунака се намазва с отделеният жълтък, разреден с млякото и се посипва със захар.
Оставя се да втаса във фурната на 50 градуса около 50 мин.
Козунака се намазва с отделеният жълтък, разреден с млякото и се посипва със захар.
Оставя се да втаса във фурната на 50 градуса около 50 мин.
Пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса и след като го поставих във фурната намалих на 150 градуса. След 40 минути беше готов.
След изпичането козунака се изважда заедно с хартията и се оставя на решетка да се охлади, след което се премахва хартията.
Специално този козунак трябва хубаво да изстине и тогава да се разреже, за да де видят красивите му шарки.
След изпичането козунака се изважда заедно с хартията и се оставя на решетка да се охлади, след което се премахва хартията.
Специално този козунак трябва хубаво да изстине и тогава да се разреже, за да де видят красивите му шарки.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.