КАРТАЛАЦИ ПО СТАРОЗАГОРСКИ - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СТАРА ЗАГОРА

 
5 октомври -честит празник Стара Загора!
 Най - зеленият град на България, град на липите, град на поетите, град на правите улици, град с най-красивите жени, град с най-милите и добри мъже....
Ето как ние от "обичайните заподозрени"- така си се наричаме,  си го отпразнувахме. 
На гости сме на Ели и Митко. От тяхната къща има невероятна гледка към града.
Точилките са готови за работа, всички са на лице и работата може да започне:)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 кубче мая
2 ч.л. оцет
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
500 мл. топла вода
брашно, колкото поеме- около 1 кг.
600-800 г. сирене
масло и олио за намазване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното - започнете с 800 грама, се пресявя в дълбока купа. Правим кладенче и прибавяме захарта, оцета, солта, маята и топлата водичка. Размесвате и преценявате за допълнително добавяне на брашно. Месете около 15 минути. Тестото трябва да е гладко и еластично. Не трябва да лепне по ръцете. Покрийте и оставете за 2 часа.



След два часа, извадете и разделете на еднакви по размер топки, набрашнете ги.              Поканете добри приятели за компания и започнете разточването.
Готови за бой.

Раточването да започне! Това са Маргото и Бени, най-добрите, демек учителките. От тях се учим да разточваме.


Тук Христо, току що се излюпва от леглото след нощен купон.

Ще ви покажем 2 начина за карталаци.
След като разточете кората, леко полейте с олио, надробете шепа сирене и прегънете като плик.
Този начин е на Бени.
Готово!
Хайде на сача.

Втория начин е на Маргото. След като разточете кората, полейте лекичко с олио, шепа надробено сиренце, навийте кората  по начина на снимката отдолу,
след това като на снимката отдолу, и следва премятане на едната завъртулка върху другата и


ето така се получава премятането и отново разточвате, след което отива на плочата, която предварително е загрята. Намазвате с разтопено масло  и мятате.


Обръщате намазвате още мъничко с разтопено масло и хоп на масата.


А Ели е на най-отговорната задача, изпичането. Деликатна работа е печенето. Да не е много нагорещен, защото отгоре може да изгори, а вътре да остане сурово.
Страхотия ви казвам. Леко хрупкави, аромата на масло и сирене се разнася из целия двор:)




А аз съм Лили, винаги и навсякъде съм с фотоапарата, но и аз искам да се науча да точа.  Предавам фотоапарата в сигурни ръца, защото без него....да, и да се покажа и аз какво направих. 



А ето какво последва след първата доза.
Нашите малки кулинарни момичета  Мая и Рая, които вече познавате от изявите им в батъла, изявиха желание и те да се научат да точат. Масата и тестото са ваши момичета. 


Толкова мил момент е този кадър.
Давайте смело Мая и Рая. Времето е наше!

А, когато и татковците се включиха да показват, купона беше пълен. Митко се оказа много добър в точенето и печенето на месца. 

Чакай сега, тати да ти покаже....
Ти да видиш:)
Мастър клас:)
Най -накрая Мая и Рая успяха да останат сами и да покажат на какво са се научили.

И все пак, още малко да покажа на момичетата:)


Браво момичета. Страхотно се справихте!

Караталаци, карталаци, но все пак нека малко и месце. 

Показахме ви, разказахме ви, а сега всички на масата и да празнуваме! 
Вкусно да ви е! Забавлявайте се, създавайте си спомени!
"Обичайните заподозрени"


Коментари