ПИТКА

ПРОДУКТИ:
за тава 28 см 

300 мл топло прясно мляко 
150 г кисело мляко 
2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката 
7 г суха мая 
5 с. л. олио 
1 с. л. сол 
1 с. л. захар 
800-850 г брашно 
50 г меко краве масло 
3 с. л. олио 

ПРИГОТВЯНЕ: 
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, млеката, олиото и 1 яйце + 1 белтък. 
Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се поставя на топло да втаса. 
Получава се 1,500 г тесто. Премесва се леко и се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки. 
Мекото краве масло се смесва с 3 с. л. олио и се разбърква. 
Взема се една топка и се разточва на правоъгълник с размери 45/25 сантиметра. 
Намазва се с мазнината и се навива откъм дългата страна на руло. 
Рулото се разрязва на две по дължина. 
Всяка част се навива на ,,охлювче", като разреза остава от външната страна и се поставя в тава с размер 28 см. 
Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене. 
По същият начин се процедира и с останалите топки. 
Оформената питка се оставя на топло да втаса. 

Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък, които е смесен с няколко капки прясно мляко и олио. 
Питката се пече на 170 градуса 35 минути, като след 20-та минута, ако е необходимо се покрива с алуминиево фолио.
Питката се изважда от тавата и се охлажда на скара. 


Коментари