ПИТКА
ПРОДУКТИ:
за тава 28 см
300 мл топло прясно мляко
150 г кисело мляко
2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
7 г суха мая
5 с. л. олио
1 с. л. сол
1 с. л. захар
800-850 г брашно
50 г меко краве масло
3 с. л. олио
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, млеката, олиото и 1 яйце + 1 белтък.

Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се поставя на топло да втаса.
Получава се 1,500 г тесто. Премесва се леко и се разделя на 4 равни части, които се оформят на топки.
Мекото краве масло се смесва с 3 с. л. олио и се разбърква.
Взема се една топка и се разточва на правоъгълник с размери 45/25 сантиметра.

Намазва се с мазнината и се навива откъм дългата страна на руло.

Рулото се разрязва на две по дължина.

Всяка част се навива на ,,охлювче", като разреза остава от външната страна и се поставя в тава с размер 28 см.
Ако тавата не е с незалепващо покритие, се постила с хартия за печене.
По същият начин се процедира и с останалите топки.

Оформената питка се оставя на топло да втаса.

Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък, които е смесен с няколко капки прясно мляко и олио.
Питката се пече на 170 градуса 35 минути, като след 20-та минута, ако е необходимо се покрива с алуминиево фолио.
Питката се изважда от тавата и се охлажда на скара.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.