ШВЕЦИЯ - КОЛЕДНИТЕ ГРАДЧЕТА МАЛМЬО И ЙЕСТЕД
Свързано с интересния факт за коледните бастунчета днес ще ви разходим из приказна Швеция!
Благодарим от сърце на Вили & Вили. Невероятни сте момичета! Благодарим ви, че ни направихте съпричастни с вашата обиколка из красивите градчета Малмьо и Истад. Пренесохте ни в коледна приказка. Не само заради традиционните украси на градовете, а заради магическите улички и къщички обляни в светлини, приличащи на декор от коледен филм.
Коледните празници в Швеция започват от - 12 декември с празникът на Света Лучия. Тъй като в северните страни дните са доста мрачни, на този ден се чества денят на светлината. Това е една от най-важните културни традиции и се празнува в цяла Швеция.
На този ден по традиция се правят тържествени церемонии, в които участват млади хора. Избира се момиче, символизиращо Света Лусия. На главата си носи корона на свещи. Те са символ на огъня, отказал да вземе живота на Св. Лусия, когато била осъдена. Младото момиче е следвано от група момичета, посестрими. Всички са облечени в дълги бели рокли с червени колани.



Туристи от цял свят се присъединяват към тази магическа обстановка – осветени и оживени улици, великолепни светещи украси, огромни коледни елхи, греяно вино, горещ шоколад, сладки и солени деликатеси, музикални изпълнения.
Историята на свещниците и прозорците без пердета има своя история още от 16-17-ти век. Тогава повечето от мъжете са били търговци и рибари и с месеци не са се връщали в домовете си. А свещник със запалени свещи се е слагал на всеки прозорец, за да са сигурни жените, че мъжете им ще намерят пристанището в тъмнината, когато се прибират.
В Швеция julbord или коледната трапеза обикновено започва със студени рибни ястия, след това меса, топла храна и десерт. В повечето случаи трапезата включва коледна шунка, сварена и глазирана с яйца, галета и горчица и сервирана студена. На масата шведите слагат и кюфтенца, Лютфиск - ястие, приготвено от неосолена бяла риба, ястие от картофи и риба, както и наденица от свинско месо. Най-популяната напитка е Glögg - греяно вино, в което има малко водка, канела, карамфил, джинджифил, кардамон, портокалова кора, малко захар и ванилия. Загрява се без да завира.
Сервира се в малки чашки, като в отделна купа се насипват стафиди и начупени сурови бадеми. Всеки слага от тях в чашката си с гльог и докато си пийва от виното с лъжичка си хапва от ядките и стафидите.

Завършването на края на Коледния сезон е Хиларима, наричан още Ден на Кнут или Tjugondag jul на 13 януари. Коледните дръвчета се свалят в този ден, който е "20-ия ден", след Бъдни вечер. Бонбони и бисквитки, които украсяват дървото, се консумират.
Една държава която си заслужава да бъде посетена и усетена.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.